Η αγάπη μου για την Αθήνα οφείλεται μάλλον στον πατέρα μου. Ήταν Αθηναιολάτρης. Με είχε κάνει σε προχωρημένη ηλικία. Είχε ζήσει το μεγαλείο της παλιάς Αθήνας, οπότε είχα πάρα πολλές αναφορές από εκεί. Μου περιέγραφε το Μεταξουργείο, τις παλιές γειτονιές του κέντρου αλλά και τις καντάδες, τα τραγούδια που τραγουδούσαν τότε. Είχε πάντα την περηφάνεια ότι ήταν Αθηναίος, η οικογενειά του είναι εδώ και 150 χρόνια στην Αθήνα.
Το Athensville το ξεκίνησα το καλοκαίρι του 2009.Περνούσα καθημερινά από την Ομόνοια αλλά και τις άλλες υποβαθμισμένες συνοικίες του κέντρου για να πάω στη δουλεία μου. Έβλεπα ότι το πρόβλημα το οποίο υπάρχει σε αυτές τις περιοχές δεν αναφερόταν στα μίντια όπως θα έπρεπε. Έτσι είπα να ξεκινήσω το μπλογκ για να υπάρχει και μια φωνή που θα παρουσίαζε την πραγματική κατάσταση.
Ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι περπατάει στι γειτονίες που περπατάω και παρατηρεί αυτά που παρατηρώ. Η επισκεψιμότητα του ιστολογίου έχει φτάσει ημερησίως τους 2.000 μοναδικούς επισκέπτες. Πιστεύω πως πέτυχε γιατί δεν ήταν προσωποκεντρικό, όπως πολλά μπλογκ που εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα του εκάστοτε μπλόγκερ. Το κάνω και εγώ κάποιες φορές, γιατί ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί πιο εύκολα, όμως για μένα πρωταγωνίστρια είναι η πόλη.
Η νοοτροπία των ανθρώπων παραμένει ακόμη στάσιμη, αλλά είμαι αισιόδοξος. Νομίζω ότι τα χειρότερα πέρασαν. Έχω την αίσθηση ότι η χειρότερη χρονιά για το κέντρο ήταν το 2009. Τώρα απλώς έχει μείνει το κατακάθι αυτού του πράγματος, αλλά αναπτύσσεται μια νέα λογική, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε προτάσεις και αποφάσεις. Έχουμε ξεχάσει να παίρνουμε αποφάσεις. Η γενιά μας αλλά και όλοι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία μόνο διαχειρίζονταν, δεν πρότειναν. Θα πρέπει να προτείνουν τολμηρά πράγματα, όχι να στέκονται και να χρονοτριβούν για το αν θα μεγαλώσει ένα πεζοδρόμιο ή όχι. Να προβούν σε δραστικές αλλαγές, να αναδείξουν το αστικό παρελθόν της Αθήνας με αναπλάσεις. Τώρα νομίζω ξεκινάει σχέδιο ανάπλασης από την Ομόνοια μέχρι τα Πατήσια, με σκοπό να αναδείξει την παλιά αθηναϊκή αίγλη του κέντρου.
Εμείς γνωριστήκαμε σε ένα ταξίδι σου στην Κωνσταντινούπολη. Τι σου έκανε εντύπωση εκεί;
Αυτό που ζήλεψα στην Κωνσταντινούπολη είναι η καθαριότητα και η τάξη. Βλέπεις γύρω σου ότι σύνεχεια φτιάχνεται κάτι καινούργιο. Αυτό μπορεί να είναι διφορούμενο βέβαια, αλλά εμένα μου αρέσει που ασχολούνται τόσο ενεργά με την πόλη. Πολλοί πιστεύουν ότι η Κωνσταντινούπολη προσπαθεί να γίνει Ντουμπάι, εγώ δεν συμφωνώ. Στην μια πλευρά της πόλης, βλέπεις ουρανοξύστες και στην άλλη μαχαλάδες. Μου αρέσει αυτή η μίξη. Δεν έχει βέβαια τις δημοκρατικές ελευθερίες που συναντάει κανείς στην Αθήνα, αλλά με εντυπωσίασαν τα συνεχή έργα.
Ξεκίνησε τον Ιούλιο. Ο Δημήτρης με προσέγγισε στέλνοντας μου ένα μήνυμα γιατί και αυτός είχε βαρεθεί να ακούει μόνο κούφια λόγια. Λόγια, λόγια, λόγια χωρίς αντίκρυσμα που ακούμε όλοι τα τελευταία 30 χρόνια. Τον Δημήτρη δεν τον ήξερα προσωπικά αλλά μόνο μέσα από την δουλειά του στις στήλες του στην Lifo και στην Καθημερινή, που αφορούσαν στην Αθήνα. Βρεθήκαμε και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα είχε κοινή νοοτροπία, μια ανοιχτή κοινότητα που θα δρούσε για το καλό της Αθήνας. Δεν θέλαμε να μπλέξουμε με το ελληνικό φαινόμενο των πολλών αρχηγών και των συνεχών καβγάδων. Αυτό είναι και το μυστικό των Atenistas, ότι δηλαδή υπάρχει ένα μικρός πυρήνας που κινείται πολύ γρήγορα και μεθοδικά.Επιλέγουμε δράσεις που είναι εύκολα εκτελέσιμες. Έχουμε ελάχιστους πόρους. Σε κάθε δράση ο συμμετέχων προαιρετικά δίνει 2 ευρώ, και έτσι καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε 15 δράσεις με συνολικό κόστος 800 ευρώ.
Στο χέρι μας είναι να κάνουμε την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Είμαστε μια γενιά που ταξιδεύουμε σε πόλεις του εξωτερικού. Όταν γυρνάμε πίσω, λέμε γιατί και η Αθήνα να μην είναι έτσι; Θέλουμε πεζόδρομους, ποδήλατα. Βγαίνουμε έξω και τα θαυμάζουμε, ενώ μπορούμε να τα έχουμε και στην δική μας πόλη. Ουσιαστικά αυτό θέλουν οι Atenistas, μια καλύτερη, πολύχρωμη, πιο ανοιχτή πόλη.
Δεν είμαστε αυτό που μας έχουν προσδώσει και δεν θέλουμε να είμαστε. Δεν νομίζω ότι αφαιρεί κάτι από την πόλη μια τέτοια ομάδα. Είμαστε μια ομάδα δράσης. Μπορεί να μας κατηγορούν ότι κάνουμε τραλαλά, παιχνιδάκια και ότι φυτεύουμε λουλουδάκια αλλά αυτό ξέρουμε και αυτό κάνουμε, δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Δεν κατεχόμαστε από εκλεκτικισμό, ούτε έχουμε προφίλ διανοούμενου, όπως άλλες ομάδες. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο και δεν αναλωνόμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις, κάνουμε άμεσα πράξη υλοποιήσιμους στόχους. Καθαρίζουμε, κάνουμε συμβολικές εκδηλώσεις, αναδεικνύουμε την ιστορία της πόλης. Δεν έχουμε κάνει καμία διφορούμενη κίνηση. Ποιός έχει αντίρρηση στο να φυτευτούν φυτά ή στο να καθαριστεί ένα οικόπεδο; Δεν είμαστε πολιτική ομάδα, αυτό θέλω να το τονίσω. Ο καθένας μπορεί να έχει την πολιτική του άποψη, έξω από την ομάδα.
Κάποιοι σας κατηγόρησαν επίσης ότι κρυβόσασταν πίσω από την προεκλογική καμπάνια του Καμίνη και ότι συμβάλλατε στο να εκλεγεί. Τι απαντάς σε αυτό;
Το γεγονός ότι για πρώτη φορά έβγαινε στους δρόμους κόσμος χωρίς πολιτική ή κομματική ταυτότητα νομίζω ότι συμπαρέσυρε ευνοϊκά τον νέο Δήμαρχο Αθηνών. Έλεγε ότι αγαπούσε την Αθήνα χωρίς να προβάλλει τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις. Η αίσθηση του νέου, του έδωσε ώθηση και τον πήγε ένα βήμα πιο μπροστά. Ήταν ο εκπρόσωπος του νέου, αντίθετα με τον Κακλαμάνη, που ήταν ο εκπρόσωπος της Αθήνας που είχαμε δει και δεν θέλαμε πια. Δεν είχαμε καμία επαφή μαζί του. Εμείς δημιουργηθήκαμε πολύ πριν ο Καμίνης ανακοινώσει την υποψηφιοτητά του.
Στο facebook έχουμε 34.000 υποστηρικτές, αυτό βέβαια δεν σημαίνει και κάτι. Τώρα αυτοί που έχουν συμπληρώσει φόρμα ενδιαφέροντος και λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις για τις δράσεις είναι γύρω στους 6.000. Σε κάθε δράση ο αριθμός διαφέρει. Η μεγαλύτερη προσέλευση ήταν στις συγκεντρώσεις στην Ομόνοια, την Κοτζιά και την Αγία Ειρήνη που κυμαινόταν ανάμεσα σε 1000 με 1500 άτομα. Υπάρχουν και άλλες δράσεις που χρειαζόμαστε μόνο μερικές δεκάδες. Δεν θέλουμε να έρθει ο άλλος και να κάθεται να κοιτάει.Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας στηρίζει.
Όλες είχαν την νοστιμιά τους, η κάθε μια για διαφορετικό λόγο. Αυτή που ξεχωρίζω όμως είναι η δράση στην Πλατεία Κοτζιά. Ήταν η πρώτη μαζική δράση και είχαμε πολύ άγχος για το πως θα πάει. Ήταν πολύ ωραίο το συναίσθημα. Η πλατεία Κοτζιά υπό το φως των κεριών ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα. Συμβολικά θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι το φως κατάφερε να εισχωρήσει και σε αυτή την περιοχή ανεξάρτητα από το ποιός θα ήταν ο Δήμαρχος την νέα χρονιά. Επίσης μετά τη συγκέντρωση στην Πλατεία κατευθυνθήκαμε προς την Πλατεία Ομονοίας, περνώντας από τους δρόμους που ζουν οι μετανάστες. Ήρθαμε κοντά τους, δεν υπάρχει λόγος να τους φοβάσαι. Χρειάζεται να λέμε τα αυτονόητα; Είναι άνθρωποι και αυτοί. Δεν μπορούμε να ζούμε μέσα σε προκαταλήψεις.
# Όλες οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη δημοσίευση είναι από το blog του Athensville και από το site της ομάδας Atenistas
Για το blog του Athensville : http://athensville.blogspot.com/
Για το site της ομάδας Atenistas : http://www.atenistas.gr/