Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Εβδομαδιαίος αχταρμάς # 1

Καλή χρονιά σε όλους. Από σήμερα ο Νεοπολίτης εγκαινιάζει μια καινούργια στήλη με τα 5 καλύτερα που είδαμε, ακούσαμε ή διαβάσαμε  μέσα στην εβδομάδα.Για σχόλια, παρατηρήσεις αλλά και για υλικό που τύχον θα ενδιαφέρει την στήλη στείλτε μας μήνυμα στο e-mail : neopolitis@gmail.com.

Φωτογραφία της εβδομάδας : Μουσουλμάνος Άϊ Βασίλης

Δεν νομίζω ότι αυτός ο κυριούλης, ακόμα και αν έχει καταγωγή από την Καισαρεία, θα μπορούσε να φανταστεί όταν ήταν μικρός, πως θα πουλούσε λαχεία ντυμμένος Άγιος Βασίλης καταμεσής της πλατείας Ταξίμ. Είμαι σίγουρος πως σκέφτηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να δελεάσει το αγοραστικό κοινό θα ήταν να συμβαδίσει με το (χριστουγεννιάτικο-γκιαούρικο) πνεύμα της εποχής που τον περιτριγύριζε. Η ταμπέλα που έχει κρεμάσει πάνω του και πληροφορεί πως δέχεται και πιστωτικές κάρτες ήταν το κερασάκι στην τούρτα .Αυτό πάει να πει επιχειρηματικό πνεύμα.


Ιstanbul me

To βίντεο ανήκει στο τουρκικό ηλεκτρονικό δίδυμο Portecho με τίτλο Studio plastico και έχει γυριστεί το 2009.Οι τοποθεσίες που έχει γυριστεί  είναι το Τζιχάνγκιρ και η γέφυρα του Γαλατά. Η πλοκή του κλιπ περιγράφει με τον πιο ευρηματικό τρόπο την σημερινή κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη. Είναι Ανατολή, Δύση ή μήπως κάτι άλλο;  
Υ.Γ.  Θα ήθελα πολύ να δω μαγντοσκοπημένες τις αντιδράσεις των περαστικών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.


Kάπου ήμουν, κάτι είδα : Μοδάτη πρωτοχρονιά

Αν υποθέσουμε ότι η Τάκσιμ είναι το Σύνταγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε αναπόφευκτα θα πρέπει να παρομοιάσουμε και το Νισάντασι με το Κολωνάκι. Σε αυτές τις δύο κεντρικές περιοχές λοιπόν οι χριστουγεννιάτικοι(δεν γιορτάζουν τα χριστούγεννα εδώ) πρωτοχρονιάτικοι στολισμοί έκλεψαν την παράσταση και φέτος. Στο Νισάντασι δε, που βρίσκονται όλοι οι γνωστοί οίκοι μόδας είχαν την τρομερή ιδέα να γιορτάσουν με στυλ, τοποθετώντας στα πεζοδρόμια κούκλες - στολίδια.
Ευχαριστώ την Αντωνία X. για τις φωτογραφίες




Trash me made in Turkey

Οι δεκαετίες του 70 και του 80, μπορεί να χαρακτηριστούν ως η χρυσή εποχή των κάλτ ταινιών. Η Τουρκία όμως  εξ'αιτίας του ασταθούς πολιτικού σκηνικού που επικρατούσε τότε στη χώρα έκανε την υπέρβαση.Πολλές από τις κλασσικές αμερικάνικες ταινίες της εποχής δεν μπορούσαν να προβληθούν με αποτέλεσμα να γυρίζονται φθηνά ριμέικ από το τουρκικό χόλιγουντ (sic) Γεσίλτσαμ, χωρίς καμία άδεια από τους παραγωγούς. Μερικές από αυτές είναι ο Μπάντι (Badi) o τούρκος ΕΤ, ο Σατανάς (Seytan) o τουρκικός εξορκιστής αλλά και ο τούρκος ράμπο και σούπερμαν. Νομίζω ότι ξέρω από τώρα τι θα κάνετε το επόμενο σαββατοκύριακο...




Eδώ είναι και το γιούχου τρέϊλερ του τούρκου Ράμπο Σερντάρ


Τραγούδι της Εβδομάδας

Το τραγούδι της εβδομάδας είναι η διασκευή  των Athena στο κλασσικό πλέον Quizas,Quizas,Quizas (στους περισσότερους γνωστό ως perhaps,perhaps,perhaps) με τίτλο senden,benden,bizden.
Υ.Γ Λατρευώ το ρετρό κλιπ του τραγουδιού.


Καλή εβδομάδα...

2 σχόλια:

  1. Σοφή απόφαση. Καλός ο Αχταρμάς Νο 1. Θέλουμε και άλλους.
    Συνέχισε όμως και με τις πολύ προσεγμένες και επιμελημένες αναρτήσεις που μας είχες συνηθίσει. Τις περιμέναμε ανυπόμονα και τις μελετούσαμε έστω και αν δεν σχολιάζαμε.
    Και επί τη ευκαιρία. Η απουσία σχολίων δεν σημαίνει ότι ένα post είναι αδιάφορο, αλλά μάλλον ότι χαρακτηρίζεται από μεστότητα και διεξοδικότητα.
    Καλή Χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ ΠανΚαπ. Θα προσπαθήσω από εδώ και πέρα οι αναρτήσεις μου να είναι πιο συχνές. Σήμερα το απόγευμα κιόλας θα δημοσιεύσω ένα άρθρο που θα θυμίζει τα παλιά. Η συνέχεια στις οθόνες...
    ααα...Και να σχολιάζετε, θετικά ή αρνητικά, με βελτιώνει.
    Καλημέρα και Καλή Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή