Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Στην Ευρωπαϊκή Ασία ... Χαλκηδόνα μέρος 1

Ήταν μία από αυτές τις μέρες που η ζέστη δεν με άφηνε να συγκεντρωθώ και η υγρασία που είχε χτυπήσει κόκκινο, εκτός ότι έκανε το μαλλί μου να φαίνεται 10 μέρες άλουστο, με έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στην λιποθυμία. Δυστυχώς, το κέντρο των εκατοντάδων χιλιάδων επιδείνωνε την κατάσταση. Μεσα στην απελπισία μου, ο φανταστικός λύχνος πάνω από το κεφάλι μου φωτίστηκε δια μαγείας. 'Θα πάω στην παλιά μου γειτονιά, στη Χαλκηδόνα' (ΚαντίκιοΪ) αναφώνησα σαν να είχα ανακάλυψει μόλις την πυρίτιδα. 
Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι, μετά από αυτήν την ομολογουμένως σωτήρια σκέψη, είναι τον ευατό μου υπό τη συνοδεία μαύρου τσαγιού και φρέσκου σιμιτιού (κουλουριού) ατενίζοντας την ειδυλλιακή θέα του Γαλατά να βρίσκεται στο καραβάκι της γραμμής, που με μετέφερε απέναντι.


Αφού κάναμε μια μικρή στάση στον ασιατικό σιδηροδρομικό σταθμό του Χαιντάρπασα, ένα ψευδοπύργο αναγεννησιακού ρυθμού, που έκανε πεσκέσι ο τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος ΙΙ στον σουλτάνο συμμαχό του Αμπντουλχαμίτ Β, η άφιξη μου στη Χαλκηδόνα ή αλλιώς την πόλη των τυφλών ήταν γεγονός. (την ονόμασαν έτσι γιατί οι Μεγαρείς που τη μετοίκησαν δεν είχαν ποτέ βλέψεις να κατακτήσουν την πόλη του Βύζα, ένα κομμάτι της σημερινής Ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης). Ανάμεσα στις αγορές και στα πεζοδρομημένα σοκάκια του Καντίκιοϊ συναντάς δύο περίεργες μικρές πλατείες. Στην πρώτη δεσπόζει η ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Ευφημίας και η guest παρουσία μια άσπρης χήνας που κυνηγάει τους περαστικούς. Στη δεύτερη πλατεία η Αρμένικη εκκλησία του Σουρπ Τακαβόρ με το ξύλινο καμπαναριό και μια εντοιχισμένη επιγραφή με την ελληνική ονομασία της περιοχής γραμμένη στα λατινικά, στο κέντρο της, σε καλωσορίζουν στο χώρο.






Κατευθυνόμενος προς την παλιά κοσμοπολίτικη συνοικία των Ρωμιών, το Μόδι, ανηφόρισα τον εμπορικότερο δρόμο της περιοχής, το δρόμο όπου κάποτε έμενα, την Μπαχάριγιε Τζαντεσί. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη οδός είναι μία πρόσφατη, μικρότερη έκδοση της  Ιστικλάλ με το νοσταλγικό τραμ να κάνει και εδώ την εμφανισή του, αυτή την φορά όμως, λιγότερο απειλητικά από αυτό της Τάκσιμ.Το vintage τραμ με τις λιγοστές του στάσεις και την κυκλική του διαδρομή από το λιμάνι της Χαλκηδόνας μέχρι την παραλία του Μοδιού απευθύνεται κυρίως σε μεσόκοπους παππούδες, κάτοικους της περιοχής αλλά και σε νοσταλγολάγνους τουρίστες. Εγώ συνήθως το χρησιμοποιούσα για να φτάσω από το σπίτι μου στην αποβάθρα για να μην βραχώ, όταν ξέμενα από ομπρέλα. (Η έλλειψη υποστέγων και μπαλκονιών  σε αναγκάζει να σκέφτεσαι δημιουργικά).





 Το παλιό μου σπίτι βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από την επιβλητική Αγία Τριάδα. Η εκκλησία αυτή, χώρος προσέλκυσης χιλιάδων ορθοδόξων πιστών κάποτε, έχει μετατραπεί σήμερα σε after στέκι μεθυσμένων ρόκερς που αράζουν στον προαύλιο χώρο της, όταν τα ξημερώματα οι τελευταίες τυμπανοκρουσίες από τα ροκ λαϊβάδικα του Καντιφέ σοκάκ (δύο στενά πιο κάτω) λάμβανουν τέλος. Το σοκάκι Καντιφέ εκτός από ναός των ρόκερς της Ασιατικής πλευράς είναι και σημείο συγκέντρώσης όλων των ανήσυχων πνευμάτων την περιοχής.(μικρά δισκάδικα, τατουατζίδικα, και μαγαζιά με περίεργα είδη ένδυσης). Όσο για μένα και την παρέα μου,  για μια περίοδο είχαμε κάνει ότι λεφτά μας περίσσευαν μπύρες στα 'αλλόθρησκα' bar Budha και Hera. Μετανοείτε...









6 σχόλια:

  1. Νεοπολίτη,
    Διακρίνω την Αγ.Ευφημία στη φώτο σου ανοιχτή?
    Εγώ πάντως ποτέ δεν την πέτυχα ανοιχτή, σε αντίθεση με την αρμένικη εκκλησία που είναι "σταθερά" ανοιχτή.
    Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια περί "του χωριού του καδή"...και ίσως με φώτος σου με το μεταλλικό κορκοδιλάκι-ατραξιόν της πλατείας αλλά και με κείνη την κοινωνική άσπρη χήνα που ήδη ανέφερες...Οι περισσότεροι τουριστοεπισκέπτες της Πόλης έχω την εντύπωση ότι δεν περνούν στην ασιατική πλευρά, οπότε καλό είναι να δώσεις περισσότερα ερεθίσματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο για το σχολιό σου και στην συνέχεια θέλω να αναφέρω ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Η Αγία Ευφημία ήταν ανοιχτή.Αυτή τη φορά η Αρμένικη ήταν κλειστή. Παρόλο που η χήνα προσπάθησε να κρατηθεί μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας, την επόμενη φορά που θα πάω και με το καλό την ξαναπετύχω θα την φωτογραφήσω με το ζόρι μαζί με το κροκοδιλάκι. Δυστυχώς δεν είναι μόνο 'το χωριό του Καδή' που δεν επισκέπτονται οι τουρίστες αλλά δεκάδες άλλα μέρη που και οι μόνιμοι κάτοικοι γνωρίζουν εξ ακοής. Η κλασσική βόλτα του τουρίστα περιορίζεται στο παλιό και το σημερινό κέντρο, μια πεταχτή κρουαζιέρα του Βοσπόρου άντε και λίγο το Ορτάκιοϊ!!!
    Η δεύτερη ανάρτηση έρχεται σύντομα, με περισσότερες φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εβαλα λινκ στην ανάρτησή σου αυτή στη δική μου ανάρτηση για το Καντίκιοϊ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα
    εγω παντως οσες φορες εχω παει στο καντικιοι παντα ειναι ανοιχτή η Αγια Ευφημια και αναβωντας ενα κερακι συναντω τον παπα που μονος του παρακληση ή λειτουργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την εκκλησία την ανοίγει ο πατήρ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,Συχνάζει στο διπλανό ψαράδικο το οποίο ανήκει ωσ κτήριο στην εκκλησία.
    Ο πατήρ Δημήτριος είναι ιδιαίτερα φιλικός και εξυπηρετικός ,ευχάριστος τύπος ρωμηού.
    Σας επισημαίων οτι στην παραλιακή λεοφόρο rihtim cadessi υπάρχει το ξενοδοχείο RIHTIM αλλά και το SINDONYAN στην πρώτη καθετη δίπλα απο το ξενοδοχείο RIHTIM. Kαι απο τα δυο ξενοδοχεία μπορείτε να απολαύσετε την ευρωπαική πλευρά και την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ απο το romm που διαθέτουν στον τελευταίο όροφο.
    Επίσης αξίζει να ανεβείτε με το μπαλόνι και να έχετε μοναδική θέα της πόλης απο ύψος 140 μέτρων.Δεν είναι επικίνδυνο καθότι το κρατάει ένα συρματόσχοινο και το εισιτήριο του είναι φθηνό περίπου 8€.
    Θέλω να προσθέσω και την εκκλησία του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ του ΚΑΛΑΜΙΣΙΩΤΗ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΛΕΟΦΌΡΟ CALAMIS CD.
    EYX
    ΑΝΔΡΕΑΣ
    στην διάθεση οπουδήποτε κάθε πληροφορία καθότι επισκέπτομαι συχνα την περιοχή λόγω σπουδων της κόρης μου στο DIS HASTANESI της οδού ΒΑΓΔΑΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή