Πέραν των ανεπίτρεπτων και καταδικαστικών μεθόδων του Ισραήλ, η Τουρκία ήταν αυτή που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς κρίσεις των τελευταίων ετών, θυσιάζοντας στο βωμό του ''ανθρωπισμού'' λίγο από το ''αναλώσιμο'' ανθρώπινο δυναμικό της,
Στην χώρα αυτή, σχεδόν καθημερινά, δεκάδες άνθρωποι βρίσκουν φρικτό θάνατο από τις ενέδρες των ανταρτών του P.K.K. και τις επιχειρήσεις που διοργανώνει ο στρατός ως αντίποινα σε αυτές. Στην Τουρκία, εδώ και χρόνια, υπάρχει πόλεμος σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά όμως η ισλαμική κυβέρνηση, σφυρίζοντας αδιάφορα, γυρνά την πλάτη της στα γεγονότα, βαφτίζοντάς τα ''τρομοκρατικές ενέργειες''. Η απολυταρχία του κυβερνώντος κόμματος, τρομερά διευκολυμένη από την παντελή έλλειψη αντιπολίτευσης, καλυμμένη με το μαύρο τσαντόρ της αδελφικής αληλεγγύης, έχει ως αυτοσκοπό την ισχυροποίηση του status της στο μουσουλμανικό κόσμο. Ειναί ενδεικτίκο να αναφερθούν τα δημοσιεύματα που αρχίζουν να πληθαίνουν, σχετικά με το πραγματικό υπόβαθρο του τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής, δηλαδή του ιδρύματος που διοργάνωσε την τουρκική αποστολή της νηοπομπής.
Αμέσως μετά την επίθεση, φήμη, που αφορούσε στην απέλαση των μελών της Τουρκικής Εβραϊκής κοινότητας από την χώρα, απλώθηκε σαν μαύρο σύννεφο στην επικράτεια. Ο Σαμί Χερμάν, πρόεδρος την εβραϊκης κοινότητας έφτασε στο σημείο να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, που δήλωναν την λύπη και την στήριξη της τουρκικής πλευράς δια μέσω των συλλαλητήριων που επακολούθησαν αργότερα!!! Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διέψευσε τις φήμες.
Την ίδια ημέρα φανατικοί ισλαμιστές, οπαδοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και έξω από το Προξενείο του Ισραήλ, μετατρέποντας τους χώρους διαμαρτυρίας σε μία μεταμοντέρνα έκδοση σημείων πόλης που κυβερνούνται απο τον ιερό νόμο της Σεριάτ. Κυρίες καλυμμένες όλοκληρες με μαύρα πέπλα και μουσάτοι κύριοι με σαρίκια σε απόσταση αναπνοής από το άγαλμα του τούρκου Εθνοπατέρα και ιδρυτή της εκκοσμικευμένης Τουρκίας, ήταν σίγουρα μία εικόνα που θα προκάλεσε σοκ στο κύκλο των Κεμαλιστών. Το ειρηνικό πλήθος εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς τους Παλαιστίνιους ''αδερφούς του'' και την διαμαρτυρία για την φονική επίθεση, ρίχνοντας κατάρες στους Ισραηλινούς, καίγοντας σημαίες και ξύλινα ομοιώματα του άστρου του Δαυϊδ. Άραγε που να ήταν όλο αυτό το πλήθος στις πορίες που διοργανώθηκαν στην μνήμη του Χράντ Ντίνκ ή αυτές στην μνήμη των Αρμενίων;
Ευτυχώς η εποχή που η Τουρκία διέπραττε πογκρόμ φαίνεται να έχει περάσει,,,
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά πιστεύω πως η όποια κοινωνική και πολιτική ταυτότητα των διαδηλωτών δεν θα πρέπει να αποσπά τον (Έλληνα ή όποιο άλλο) "τρίτο" παρατηρητή από το κύριο μήνυμα: το αίτημα της αφύπνισης -και αντίδρασης- απέναντι στην ανεξέλεγκτη και ρατσιστική συμπεριφορά του Ισραήλ. Μπορεί το μήνυμα αυτό να είναι συμβατό με τις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, αλλά και ασύμβατο με την πρότερη πολιτική στα δικά της αντίστοιχα θέματα, αλλά πιστεύω πως εικόνες όπως αυτές από την Πλατεία Taksim ή όπου αλλού στην Τουρκία δε θα πρέπει να γίνονται τροφή για ισλαμοφοβικά σύνδρομα... Χάθηκαν (και χάνονται καθημερινά) άνθρωποι, των οποίων η ζωή δεν έχει περισσότερη ή λιγότερη αξία επειδή ήταν μουσουλμάνοι. Ας αφήσουμε στον βρετανικό και αμερικάνικο τύπο αυτή την ιδιαιτερότητα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα ανώνυμο, δυστυχώς, αγαπητέ Νεοπολίτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ουσία του γεγονότος είναι η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε μια νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν και ελληνικά πλοία και οργανώσεις, κάτι που φαίνεται να παραβλέπουν όσοι αναπτύσσουν θεωρίες συνομωσίας για το συμβάν.
Η επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα(αυτό ονομάζεται πειρατεία στη διεθνή ορολογία, τσαμπουκάς στην καθομιλουμένη), αυτοί που τη δέχτηκαν ήταν άοπλοι-κατά παραδοχή των επιτιθέμενων- και το κυριότερο υπήρξαν νεκροί, πολλοί νεκροί.
Όλα τα υπόλοιπα είναι ελάσσονα και αποτέλεσμα αυτού του μείζονος γεγονότος, δηλαδή της ισραηλινής επίθεσης στην νηοπομπή και των συνακόλουθων αποτελεσμάτων.
Να μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.
Στην προκειμένη περίπτωση σημασία δεν έχει το ποιος, πώς και γιατί διαμαρτύρεται (και βεβαίως δεν διαμαρτύρονται μόνο ισλαμιστές), αλλά το ποιος, πώς και γιατί σκοτώνει.
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα σχόλια. Πάντα είναι ενδιαφέρον ένας γόνιμος διάλογος.Φυσικά και έχει σημασία το αποτέλεσμα, και δυστυχώς είναι λυπηρό.Δεν προσπάθησα να υπονοήσω ότι η ανθρώπινη ζωή είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντική με γνώμονα την θρησκεία. Το μόνο που έκανα είναι να περιγράψω τις τακτικές της συγκεκριμένης ομάδας, που ήταν και το κύριο σώμα που απάρτιζε τις διαδηλώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που ήθελα να τονίσω είναι τα μικροπολίτικα παιχνίδια της Τουρκικής κυβέρνησης και φυσικά των φανατικών υποστηρικτών της, που αρέσκεται στο να φωνασκεί ασκόπως χωρίς να προτείνει κάποια ουσιαστική λύση. Πέρα από τις κραυγαλέες σφαγές του Ισραήλ,που είναι απολύτως καταδικαστέες, η Τουρκία δεν μπορεί να παρουσιάζει προφίλ αμέμτου ηθικής. Ας μην ξεχνάμε την πολιτική προς τις μειονότητες τις προηγούμενες δεκαετίες. Ακόμα και σήμερα η κατάσταση φαίνεται να μην έχει αλλάξει ιδιαιτέρως, στοχεύοντας απλώς σε κινήσεις εντυπωσιασμού με τα περίφημα 'δημοκρατικά ανοιγματά' της. Ας μην λησμονούμε την ισχύουσα κατάσταση στα βορειοανατολικά της Τουρκίας, που ιδιαιτέρως την δεκαετία του '90 δεν είχε και μεγάλη διαφορά από τις σημερινές μεθόδους του Ισραήλ.
εξαιρετική ανάλυση και ιδιαίτερα φλέγον το ερώτημα
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμμερίζομαι την καλή πίστη και το καλοπροαίρετο των προλαλησάντων, αλλά διαφωνώ ριζικά
το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την οργάνωση να μην πλησιάσει και είχε απελάσει μέλος της που βρέθηκε σε εναγκαλισμό με τη Χαμάς και άλλους τζιχαντιστές τον Απρίλιο
τα μέλη της ήταν οπλισμένα με σιδηρολοστούς.
οι ευρωπαίοι ανθρωπιστές ηλιθιωδώς άφησαν την αρχηγία της αποστολής σε μία οργάνωση που υποστηρίζει όχι απλώς συναισθηματικά, αλλά και λογιστικά την τρομοκρατία, κάτι το οποίο απέδειξαν σε εκθέσεις τους όχι μόνο Ισραηλινοί και αγγλοσάξονες, αλλά και γάλλοι, δανοί και κυρίως Τούρκοι
καλές είναι οι καλές προθέσεις, αλλά η διεθνής πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο ούτε οπερέττα και η πραγματικότητα δεν μπαίνει σε κουτάκια και εύκολες κατηγοριοποιήσεις
η πράξη του Ισραήλ δε δικαιολογείται
αλλά
ούτε και η καφρεία και η κοινωνική καθυστέρηση της οργάνωσης. ας μη δικαιολογούμε στους μουσουλμάνους ό,τι δε θα δικαιολογούσαμε ποτέ σε ένα χριστιανό. δεν είναι πια τόσο εξωτικοί, δεν αποτελεί ισλαμοφοβία να μην τους αντιμετωπίζεις σαν εξωγήινους ή εξωτικά είδη, και να απαιτείς από αυτούς τις ίδιες αρχές και αξίες
η οργάνωση ΔΕΝ είναι ανθρωπιστική...
Οι φωτος στην παρούσα ανάρτηση μου θύμισαν λίγο Ιράν...αν και το δόγμα εκεί διαφέρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη, γέλασα αυθόρμητα όταν άκουσα στα δελτία ειδήσεων τις επίσημες τουρκικές ανακοινώσεις περί "σφαγής", "διεθνούς καταδίκης", κλπ...Θυμήθηκα δε την παλαιότερη κομψή λεκτική επίθεση του τούρκου πρωθυπουργού κατά του Ισραήλ υπό τον μανδύα της θρησκευτικής αλληλεγγύης...Και ήχησε ξανά στα αυτιά μου μια πρόσφατη κουβέντα μου με τον κουρέα μου, Σύριος άραβας γέννημα-θρέμμα, με αφορμή την επίσκεψη Ερντοαάν στην Αθήνα: "Και μεις και σεις κάποτε υποφέραμε από τους Τούρκους. Γιατί εσείς,όμως, ακόμη δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι με αυτόν τον πρωθυπουργό της η Τουρκία πλέον είναι διαφορετική;(!) Δεν βρέθηκε ούτε ένας αδελφός άραβας (υπονοεί γενεαλογικά & θρησκευτικά αλληλέγγυος ως θα όφειλε) να βροντοφωνάξει υπέρ των Παλαιστινίων, και το έκανε ο Τούρκος..."
Είναι προφανές ότι όλα βαίνουν καλώς για την τουρκική εξωτερική πολιτική (την οποία κατανοήσαμε ποτέ, για να την κατανοήσουμε τώρα;), είτε με σκέτους εντυπωσιασμούς σε διπλωματικό και μη επίπεδο είτε με κάποια σύγχρονα πρόβατα επί σφαγή (αλήθεια οι φονευθέντες Τούρκοι δεν ανακηρύχτηκαν ακόμη νεομάρτυρες; Στο Ιράν κάτι τέτοιο θα είχε γίνει από την 1η στιγμή)...Εδώ κάποιοι μιλούν ανοιχτά & άνετα για νεο-οθωμανισμό (μου αρέσει ο όρος!) και ίσως είναι γραφικοί, ίσως πιο οξυδερκείς, αγνοώ!
Πάντως αυτό το Πάσχα που βρέθηκα στην προκυμαία του Üsküdar (αλήθεια, γιατί άραγε στον συγκεκριμένο χώρο;), μπήκα στον πειρασμό να εισέλθω στη μεγάλη "ανθρωπιστική τέντα" υπέρ της Παλαιστίνης που λειτουργούσε εκεί! Φρίκαρα με τα προς πώληση αμέτρητα πόστερ νεκρών από τις ισραηλινές βόμβες παιδιών, δίπλα σε βιβλία κορανικού περιεχομένου και ενός fast μπουφέ με αραβικά εδέσματα...και ξέρω ότι οι εντυπώσεις "δούλεψαν" ισχυρότατα(ακόμη και σε έναν άσχετο περαστικό, όπως εγώ).
Νεοπολίτη, συνέχισε να μας προσφέρεις και τέτοια ερεθίσματα!!!
κ. Μασσαβέτα, με όλο το σεβασμό, η εμμονή σας στο δέντρο και όχι στο δάσος, όπως αναφέρει και ο Yanni, δεν μπορεί παρά να προβληματίζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς αναφέρετε όσα αναφέρετε για το ποιόν της οργάνωσης ΙΗΗΑ, αλλά όποια και αν είναι η πολιτική της, το αδιαμφισβήτο γεγονός που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι μετέφεραν τρόφιμα και ρούχα σε ένα δοκιμαζόμενο λαό που ζει υπό κατοχή τόσες δεκαετίες.
Αν η οργάνωση μετέφερε κάτι πέρα από αυτά, που θα μπορούσε να "απειλήσει την ασφάλεια του Ισραήλ" (του 4ου στρατού στον κόσμο), να είστε σίγουρος ότι οι ισραηλινοί θα μας τα είχαν ήδη δείξει άπειρες φορές... Το γεγονός-σοκ δεν είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κρίση (αυτό είναι προφανές), αλλά το ότι η διεθνής κοινότητα ανέχεται και έμμεσα "επιβραβεύει" την απαράδεκτη στάση του Ισραήλ, ενός κράτους τρομοκράτη που αδιαφορεί για πάσα αρχή διεθνούς ή εθνικού δικαίου, ανθρωπιστικού ή μη.
Το να προσπαθείτε να επιχειρηματολογήσετε πως οι ισραηλινές αρχές προειδοποίησαν προκαταβολικά ότι θα χρησιμοποιήσουν βία, δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τη δολοφονία αυτών των ανθρώπων, πόσο μάλλον σε ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ. Ανιτθέτως, η έμμεση κάλυψη της πολιτικής του Ισραήλ πλήττει το κύρος και τη σοβαρότητα σας. Λυπάμαι.
τα δύο θέματα - όπως έγραψα και παραπάνω - πρέπει να αξιολογηθούν ανεξάρτητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο να διαμαρτύρεται κανείς για τη φύση και την κρυφή ατζέντα του ΙΗΗ δε συνεπάγεται ότι επικροτεί τις πράξεις του Ισραήλ, το οποίο έχει πάρει ολοταχώς την κατιούσα με την παρούσα κυβέρνηση φασιστικής ενίοτε ηθικής και αισθητικής.
εγώ να δείτε πώς λυπάμαι που βλέπω τους Έλληνες, ως πάντα, να μπλέκουν την πολιτική με το ποδόσφαιρο και να παίρνουν τους δρόμους με συνθήματα, δίχως να σκέφτονται...
Ρίξτε μια ματιά στην ακόλουθη σχετική "Γνώμη" των σημερινών αθηναϊκών Νέων:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4578868
Χαίρομαι πάρα πολύ που τα μέσα μετά τους υστερικούς επαίνους προς την Τουρκία αρχίζουν να βλέπουν καθαρότερα τα πραγματικά αίτια των γεγονότων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο σε ευχαριστώ πολύ για το λίνκ.
Υπάρχει και συνέχεια:
ΑπάντησηΔιαγραφή"...ήρθε επιτέλους η στιγμή κάποιος να βάλει τον Ερντογάν στη θέση του.", δήλωσε ο Χαρ-Ζαχάβ...
διαβάστε λεπτομέρειες στο ακόλουθο:
http://www.inews.gr/60/apantisi-israil-sti-tourkia.htm