Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Μουσική ανασκόπηση 2010

Λίγες ώρες απομένουν για να υποδεχτούμε το νέο έτος και σκέφτηκα ότι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μια μουσική ανασκόπηση του χρόνου. Σας παρουσιάζω λοιπόν τα 10 τραγούδια που ακούστηκαν περισσότερο το 2010 (υποκειμενικά πάντα) στην Τουρκία :

No 10 Mor ve ötesi - Yorma kendini
Οι "υπεριώδεις" είναι ένα από τα πιο γνωστά ροκ συγκροτήματα της Τουρκίας, που όταν δεν χρησιμοποιούν πολιτικό στίχο μιλούν για αδιέξοδες καταστάσεις και δύσκολους έρωτες. Έδω σε ένα πιο χαρούμενο κομμάτι με τίτλο "μην κουράζεσαι" με πανέμορφα μοντέλα που όχι δεν τους περιστιχίζουν αλλά... τους σκηνοθετούν το βίντεο.


No 9 Athena - Serseri Mayın
Το γκρουπ ονομάζεται Αθήνα (ίσως και Αθηνά) και είναι από τα αγαπημένα μου τουρκικά συγκροτήματα. Ξεκίνησαν να παίζουν μέταλ αλλά κατέληξαν σε σκα με καταβολές πανκ. Μέγαλες στιγμές της μπάντας η μεγάλη συναυλία στην Τάξιμ για την νέα χιλιετία αλλά και η 4η θέση στην Γιουροβίζιον του 2004.
Το τραγούδι ονομάζεται "αλήτικη νάρκη" και περιγράφει την ιστορία κάποιου που χώρισε αλλά προσπαθεί να το δει θετικά.


Νο 8 Serdar Ortaç - Poşet
O 40χρονος πλέον τραγουδιστής - συνθέτης - στιχουργός - παρουσιαστής έχει το άγγιγμα του Μήδα. Την πρώτη φορά που τον άκουσα στο ραδιόφωνο νόμιζα ότι ήταν γυναίκα. Παρότι είναι αντικειμενικά άσχημος και τα περισσότερα του τραγούδια είναι αναλώσιμα μπουζουκοπόπ, έχει φανατικούς υποστηρικτές και πωλήσεις που θα τις ζήλευαν πολλοί. Το τραγούδι του "σακούλα" είχε στοιχειώσει το καλοκαίρι μου. Δείτε το βίντεο μόνο αν είστε λάτρης του είδους ή θέλετε να θαυμάσετε τις όμορφες μοντέλες από την Βουλγαρία.


No 7 Sıla feat Ozan Doğulu - Alain Delon
Στο νούμερο 7 βρίσκεται η Τούρκικη εκδοχή της Τάμτα, Σίλα. Ίσως κάποιοι να την γνωρίζετε από το παλαιότερο τραγούδι της "...dan sonra'' όπου έγινε γνωστό και στην Ελλάδα μετά την διασκευή της Τάμτα και του Stereo Mike στα μουσικά βραβεία MAD του 2008 με τον τίτλο "Σε όποιον αρέσει". Το τραγούδι "Αlain Delon'' περιγράφει το άκυρο που ρίχνει η ίδια σε ένα γόη που πήγε να της μιλήσει σε ένα κλαμπ, ύστερα από μια βαρετή μέρα στο σπίτι. Στα συν του τραγουδιού ο πιασάρικος ρυθμός, η συμμετοχή  του μουσικού Οζάν Ντοουλού, που εμένα μου φέρνει στον Ορφέα Αυγουστίδη και φυσικά η ναζιάρα Σίλα.


Νο 6 Emre Aydın - Son defa
O Εμρέ Αϊντίν είναι η μεγάλη ανακάλυψη του μουσικού διαγωνισμού Sing your song. Έχει καταφέρει μόνο με δύο δίσκους στο ενεργητικό του να αποκτήσει το βραβείο του Μtv για την καλύτερη Eυρωπαϊκή ερμηνεία για το 2008. Mετά από απουσία 4 χρόνων από τη μουσική βιομηχανία ήταν μία από τις αναμενόμενες φετινές μουσικές κυκλοφορίες. Το στυλ του μοιάζει κάπως στην προ -μπουζουξίδικη εποχή του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Το τραγούδι του "Τελευταία φορά" μιλά για τον πόθο του να δει την πρώην αγαπημένη του για τελευταία φορά. Δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο επίσημο βίντεοκλίπ για το συγκεκριμένο τραγούδι, αλλά το βρήκα με μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ταινίας "Issız adam". 
Υ.Γ Όσοι δεν έχετε δει την εν λόγω ταίνια πρέπει απλά να την δείτε. Έχει κυκλοφορήσει στα Ελληνικά με τίτλο "Πάντα μόνος".


Νο 5 Gripin - Durma,yağmur durma
Oι Γκριπίν είναι ένα ροκ συγκρότημα περίπου της ίδιας συνομοταξίας με τον Εμρέ Αϊντίν. Είχαν συνεργαστεί άλλωστε στο παρελθόν στο τραγούδι "Sensiz İstanbul'a düşmanım''. To τραγούδι είναι διασκευή του κλασσικού τραγουδιού της Χάρις Αλεξίου "Φεύγω" και στα τουρκικά έχει αποδωθεί ως "Μη σταματάς, βροχή μη σταματάς" . Τα γυρίσματα του κλιπ έγιναν στο Ορτάκιοϊ δίπλα στο Βόσπορο, κάτω από πολύ τεχνητή βροχή με σκοπό τα μέλη να μπουν στο πετσί του ρόλου. Ελπίζω τα παιδιά να μην έπαθαν πνευμονία μετά. Ο μόνος λόγος για να μην δεις το κλιπ είναι αν σε φοβίζουν οι κλόουν, πόσο μάλλον οι βρεγμένοι.


Νο 4 Manga - We could be the same
Οι μάνγκα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο εναλλακτικά γκρούπ της Τουρκίας. Ανατολίτικοι ρυθμοί με μπόλικα στοιχεία nu metal και κάποιες φορές hip hop διάθεση. Η παρουσία τους όμως στην γεμάτη χαριτωμενιά και γκλίτερ περσινή Γιουροβίζιον δυστυχώς μαλάκωσε, ελπίζω προσωρινά, τη μουσική τους. Το τραγούδι είναι ένα μέτριο υβρίδιο αδιάφορης ποπ και ραφιναρισμένης ανατολίτικης ροκ. Ευτυχώς το βίντεοκλίπ σώζει κάπως τα πράγματα.


Νο 3 Hande Yener - Bodrum
H Χαντέ είναι ο πραγματικός χαμελαίοντας της Τουρκικής μουσικής. Μπόρει να ξεκίνησε με παραδοσιακή μουσική και λαϊκά άσματα όμως  έγινε γρήγορα η ιέρεια της ποπ, αφού πειραματίστηκε πρώτα με ηλεκτρονικές και τέκνο ήχους. Η τοπική Μαντόνα λοιπόν στο Μπόντρουμ, περιγράφει ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό έρωτα που της βγήκε τελικά σκάρτος.


Νο 2 Sertab Erener - Rengarenk
H Σερτάμπ Ερενέρ είναι γνωστή ακόμα και στις πέτρες στην Ελλάδα, οπότε δεν θα επεκταθώ πολύ.  Μετά την νίκη της στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον γύρισε στην Τουρκία σαν εθνικός ήρωας. Ήταν μια νίκη που σίγουρα άξιξε αφού πέρα από την καταπληκτική της παρουσία η Σερτάμπ έχει και τρομερές φωνητικές δυνατότητες. Τα μετέπειτα χρόνια έκανε βήματα για διεθνή καριέρα(σας θυμίζει κάτι;) με δυστυχώς όχι και πολύ μεγάλη επιτυχία (μήπως τώρα περισσότερο;). Μετά από 5 χρόνια απουσίας κυκλοφόρησε ο φετινός "πολύχρωμος" της δίσκος. Σχεδόν όλα τα τραγούδια του δίσκου έχουν γίνει επιτυχίες. Εγώ διαλέγω το ομόνυμο ''πολύχρωμο" της βίντεο.


Νο 1 Tarkan - Öp
Ο Ταρκάν είναι στην νούμερο 1 θέση γιατί μερικά πράγματα απλά δεν αλλάζουν. Μπόρει να βγήκαν πολλά σκάνδαλα εις βάρος του για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και για την σχέση του με τα ναρκωτικά, όμως ο Ταρκάν συνεχίζει σχεδόν αλώβητος την πορεία του. Με πωλήσεις που αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια πωλήσεις είναι ο βασιλιάς του τουρκικού μουσικού στερεώματος. Οι στυλιστικές του κινήσεις κοπιάρονται συνεχώς, τα τραγούδια του έχουν διασκευαστεί σε πολλές χώρες, έχει συνεργαστεί με ονόματα παγκοσμίου φήμης και φέτος φημολογείται έντονα ότι θα συμμετάσχει στη Γιουροβίζιον. Με τα "φιλιά" του Ταρκάν σας αποχαιρετώ και εγώ...


Ευτιχισμένο το νέο έτος και προσοχή στη γαλοπούλα. Τα λέμε πλέον του χρόνου...

8 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά!
    Εγώ θα προσέθετα και την υπέροχη Σεμπνέμ στο Εσκί..
    pdI3sj5Ki18
    Όσο για τη Σερτάμπ και τις φωνητικές της δυνατότητες, υπάρχει ένα παλιότερο όμορφο βιντεάκι σε συνεργασία της με τον πιανίστα Φαζίλ Σάϊ σε μια τζάζ διασκευή του Rondo alla turca του Μότσαρτ, που δίνουν και οι δυο ρέστα...
    vvwYsuQaY5Y

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Σεμπνέμ όντως είναι πολύ καλή αλλά δυστυχώς δεν ακούστηκε πάρα πολύ μέσα στο 2010. Αν έκανα όμως δεκάδα με τα δικά μου δέκα καλύτερα της χρονιάς σίγουρα θα βρισκόταν μέσα.
    Χρόνια πολλά, καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Νεοπολίτη, καλή μας χρονιά!

    Σου οφείλω αυτές τις ευχές μου, γιατί -αν και σιωπηλά- καιρό τώρα παρακολουθώ το υπέροχο blog σου.

    (Υ.Γ.: Φέτος είχα κολλήσει με το "Son defa", το οποίο δε θυμάμαι καν πώς το ανακάλυψα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. teleio teleio teleio...polu mou arese auth h anaskophsh!!eixe to kati tou!!
    egw tha evaza kai to "bu yağmurlar" tou Emre Aydın...alla polu kalo genika...euge gia akoma mia fora!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επειδη σε βλεπω Γιουροβιζιονίστα, να κάτι που πιστευω οτι θα σε ενδιαφερει..
    http://alloukiallou.blogspot.com/2008/05/blog-post_5287.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και επειδη συν τοις αλλοις παρατηρω ολο και περισσοτερο τους παραλληλους δρομους στους οποιους κινουνται τα μπλογκίδριά μας, ιδού και μία ακόμα ανάρτηση.
    οι ομοιοτητες νομιζω εμφανεις!
    http://alloukiallou.blogspot.com/2008/08/viva.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή