Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Γιαπωνέζικα τάικο και οθωμανικά νταούλια

                               
Το 2010 είχε ανακυρηχτεί έτος Ιαπωνίας στην Τουρκία. Το εγχείρημα  της Τουρκικής κυβέρνησης είχε ως στόχο την ενδυνάμωση της  φιλίας και της συνεργασίας με την μακρινή Ιαπωνία, διαμέσου του πολιτισμού. Με σλόγκαν "Η Τουρκία και η Ιαπωνία τώρα ακόμη πιο κοντά" διοργανώθηκαν καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Μια από αυτές πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό στο κέντρο της πόλης με θέμα "Τουρκικά - Ιαπωνικά τύμπανα", σε συνεργασία με τον οργανισμό Istanbul 2010.


Μια αναβιωμένη στρατιωτική μπάντα (μεχτεράν) "εισέβαλλε" στην μικρή πλατεία του Τουνέλ εκείνο το απόγευμα. 


Την ίδια ώρα μια ομάδα γιαπωνέζων τυμπανιστών με παραδοσιακά πανοφώρια και παπιγιόν τοποθετημένα στο κεφάλι ακολούθησαν πίσω τους.


Οι σύγχρονοι γενίτσαροι παρατάχθηκαν σε σειρές.


Οι σημαίες ανυψώθηκαν...


και ο τσορμπατζίμπασης (çorbacıbaşı), ο επικεφαλής δηλαδή της στρατιωτικής μπάντας, δίνει την εντολή...



για να ξεκινήσει αυτή η ιδιότυπη παρέλαση με προορισμό την πλατεία Ταξίμ. 


H πρώτη επίσημη αναφορά της στρατιωτικής μπάντας μεχτεράν χρονολογείται το 13 αιώνα, όταν o Σελτζούκος σουλτάνος Αλαεντίν έστειλε μια μπάντα μεχτέρ ως δώρο στον αρχηγό του νεοσύστατου Οθωμανικού κράτους Οσμάν Α΄.


 H άσπρη σημαία που βρίσκεται πάντα στη μέση είναι το έμβλημα της ανεξαρτησίας, ενώ η πράσινη και η κόκκινη σημαία με τις τρεις ημισελίνους, που βρίσκονται αριστερά και δεξιά αντιπροσωπεύουν την Ισλαμική και την Οθωμανική διακυβέρνηση σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική.


Η μπάντα ακολουθούσε τα σώματα των γενιτσάρων στους πολέμους της Αυτοκρατορίας και έπαιζε στρατιωτικά εμβατήρια για να εκφοβίσει τους αντιπάλους.


Σε κάποιες περιπτώσεις η αυτοκρατορική μπάντα έπαιζε επίσης στο παλάτι προς τέρψιν του Σουλτάνου και της οθωμανικής αυλής μετά την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων.


Ύστερα από μια μικρή στάση στη μέση της διαδρομής, στο λύκειο του Γαλατά, όπου η ομάδα εκτέλεσε παραδοσιακά τραγούδια...



υπό την συνοδεία των γιαπονέζικων τυμπάνων τάικο,


κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ταξίμ.





Στην σκηνή που είχε στηθεί εκεί, οι δύο ομάδες ενώνοντας για μια φορά ακόμη τις δυνάμεις τους εντυπωσίασαν τον κόσμο που είχε μαζευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου