Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Αυθεντικές απομιμήσεις


Όριενταλιστικός παράδεισος για τους τουρίστες, μαύρη πληγή για τους "σύγχρονους Κεμαλιστές" και κύριο εμπορικό κέντρο των "οπισθοδρομικών λαϊκών στρωμάτων", η περιοχή του Εμίνονου είναι η είσοδος προς το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης της Κωνσταντινούπολης.


To Γενί τζαμί που δεσπόζει στο χώρο, δημιουργήθηκε με σκοπό να αυξήσει την ισλαμική εππιροή στις εβραϊκές φτωχογειτονιές του Κεράτειου, επί Οθωμανικής διοικήσεως.


Στα φθαρμένα μάρμαρα της κυριότερης τουριστικής ατραξιόν των πέριξ ξαποσταίνουν περαστικοί και...


τεμπελιάζουν τα ιερά τετράποδα του Προφήτη.


Το Εμίνονου δεν ονομάζεται τυχαία ο κόσμος της αυθεντικής απομίμησης. Στις βρώμικες και γεμάτες υγρασία υπόγειες στοές του μπορείς να συναντήσεις τα πάντα.


Από πατριωτικές (sic) ζώνες...


μέχρι χύμα καπνό που συνοδεύεται από "ισλαμικά" χαρτάκια στριψίματος και...


από πολύχρωμα γυαλιά ηλίου των 5 λιρών...


μέχρι "οθωμανικά" κιλίμια από δέρματα ζώων(;) που διακοσμούν τα παραδοσιακά σπιτικά και


παπούτσια αμφιβόλου προέλευσης, που λέγεται ότι κλέβονται από μεγάλα τεμένη, την ώρα που οι πιστοί τα αφήνουν στην είσοδο για να εισέλθουν στο τζαμί και να προσευχηθούν.


Το είδος όμως που έχει την τιμητική του στις τρεις υπόγειες στοές του Εμίνονου είναι τα παιχνίδια.


Πορσελάνινες κούκλες δυτικοφερμένων παραμυθιών μοιράζονται τον ίδιο πάγκο με ομοιώματα του Νασρεντίν Χοτζά (το όνομα του σημαίνει στα αραβικά η δόξα της πίστης), του κεντρικού ήρωα μύθων, παροιμιών και ανεκδότων της Μέσης Ανατολής.
Όσα παιδιά στέκονται τυχερά, μπορεί και να αποκτήσουν ένα χορευτικό γαϊδουράκι κατά την έξοδο τους από τις στοέςενώ άλλα,πιο άτυχα, θα συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί πουλώντας την πραμάτεια τους μέχρι το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου